Pages

Tuesday, September 29, 2009

Sri Aman - Pertanian Komersial

SRI AMAN TUMPUKAN TANAMAN SECARA KOMERSIAL UNTUK MANTAPKAN INDUSTRI PERTANIAN DI KAWASAN BERKENAAN - ARAP NYADI MEH PENGAWA TU YB


Kami ka dandang umai kami baka tu. Ngereja semua rengat pengawa bumai anang enda ngemeranka perengka injin magang-magang.Ahli Parlimen Sri Aman, Masir Kujat telah membariskan lapan buah langkah untuk mempertingkatkan industri pertanian dikalangan penduduk dalam kawasan Sri Aman ini.
Lapan buah langkah ini ialah projek penanaman komersial, penanaman Kayu Gaharu, projek Ikan Air Tawar, Penternakan Kambing Boa, projek Nelayan Laut Dalam, Penanaman Padi secara Komersial, perlaksanaan projek Ladang Kontrak dan penanaman lada hitam secara besar-besaran.

Bala Iban ba menua enda meh kasak-kasak berunding deka ke negeri enti nyema semua peneka rakyat bisi disediaka bala perintah. Ambika chunto baka api karan, jalai raya belakin, ai enggau perengka moden dikena bumai bisi disediaka enggau nyengala. Batarudus bala pulai ke menua enti nyema janji perintah tu dikamatka.


“Langkah pertama iaitu projek penanaman komersial ini mencakupi penanaman Serai Wangi manakala langkah kedua iaitu penanaman Kayu Gaharu pula akan diterapkan menerusi penggunaan teknologi suntikan.

“Langkah keempat iaitu penternakan kambing jenis Boa, itik dan ayam juga dilihat boleh membuahkan hasil yang besar bagi memacu industri pertanian di Sri Aman,” katanya ketika mempengerusikan Mesyuarat Penubuhan MPPP Sarawak kawasan Sri Aman bertempat di sebuah hotel tempatan dalam bandar ini hari ini.

Selain itu Masir juga langkah ketujuh iaitu projek Ladang Kontrak juga boleh mengalak pertumbuhan industri pertanian dalam kawasan ini sekiranya ia dilaksanakan oleh penduduk.
Ini projek Ladang Kontrak menurut beliau boleh menjamin hasil keluaran pertanian penduduk berkenaan dibeli oleh syarikat yang telah mengikat perjanjian terhadap mereka sebelum ini.
“Justeru diharap agar kesemua lapan langkah diatas dapat membuka ruang pertanian yang lebih luas terhadap penduduk dalam kawasan Sri Aman.

“Setiap ketua kaum yang telah mengenalpasti potensi pertanian dari kelapan-lapan langkah ini boleh menghantar kertas kerja masing-masing ke pihak jabatan pertanian dan lain-lain agensi berkaitan untuk tindakan selanjutnya,” menurut beliau.

Hadir sama dalam mesyuarat penubuhan MPPP Sarawak kawasan Sri Aman ini turut dihadiri oleh Timbalan Pengarah FAMA Negeri Sarawak iaitu Isa bin Haji Hamzah dan pegawai dari agensi kerajaan serta swasta dalam daerah ini.

Terdahulu MPPP telah ditubuhkan di 222 buah kawasan Parlimen di Malaysia oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani bagi merancang, menyelaras dan memantau projek pertanian di setiap kawasan parlimen yang melibatkan kakitangan kerajaan, ahli politik, dan Swasta / NGO.PB : Naka ka diatu lalu bedau bisi nama-nama udah diaduka ba Banting peda aku. Dalam paper enda nemu agi janji bala perintah tu. Mayuh udah chunto ka udah mayuh di peda baka ba Kota Belud Sabah, nyau ratus juta peruntukkan ko tang datai ka saritu bedau bisi berupai digaga sida. Peda kita gambar di baruh tu. Medihka ati aja.

Mr. Cool, Tan Sri, sudah lima purnama berlalu, TS ucapkan janji, kami tetapi menunggu dengan sabar jong-jong itu terdampar di bumi bertuah ini dengan "cool". Tan Sri, apakah tanah ini tidak sesuai dengan pertanian yang lebih menguntungkan?

No comments: