Pages

Friday, February 26, 2010

Berita Manah - Menua Banting datai jalai alun

Asai ka manjung ninga, pengudah macha berita tu ba surat khabar enggau ba internet. Ngarapka perintah menua ulih ngamatka jaku.SRI AMAN, Selasa (23 feb) – Seramai 46 orang penduduk dari kawasan Bahagian Sri Aman menerima bayaran wang pampasan yang mencatatkan nilai keseluruhan berjumlah RM430,171.89 untuk dua projek pembinaan jalan raya di sini.
Penguasa Jabatan Tanah dan Survei Sri Aman, Majuan Jeraie berkata dua projek pembinaan jalan raya yang membabitkan 46 pemilik tanah itu ialah cadangan pembinaan Jalan Balau / Banting dan Jalan Sri Aman / Emplam Road (Jalan Basi), Sri Aman.
“Projek pertama iaitu Jalan Balau / Banting membabitkan seramai 22 orang pemilik tanah dengan keluasan keseluruhan tanah yang terlibat adalah 46.28 hektar dan jarak jalan 9.5 kilometer.
“Jumlah keseluruhan pampasan tanah untuk jalan yang bakal menghubungkan kawasan Bukit Balau dan Banting, Lingga ini ialah RM124,695.86,” katanya pada Majlis Penyampaian Cek Pampasan Dan Surat Hakmilik Tanah di Dewan Suarah Sri Aman hari ini.
Projek kedua pula iaitu Jalan Sri Aman / Emplam Road kata beliau membabitkan sejumlah 24 orang pemilik tanah keluasan keseluruhan tanah yang terlibat adalah 111.41 hektar dan jarak jalan 22 kilometer.
Bagaimanapun nilai bayaran pampasan terhadap projek kedua ini menurut Majuan hanya melibatkan tiga kilometer pertama dengan jumlah bayaran keseluruhan mencatatkan nilai RM305,476.03.
“Projek itu akan menghubungkan Jalan Brayun dan Sri Aman / Betong Trunk Road. Jabatan Tanah dan Survei Sri Aman telah pun siap melakukan kerja bagi mengukur tanah bagi kedua-dua projek itu pada tahun lepas,” menurut beliau.
Selain beliau menerusi majlis itu juga turut menyatakan bahawa Jabatan Tanah dan Survei Sri Aman kini sudah pun meluluskan 300 permohonan surat hakmilik tanah penduduk pada tahun ini.
“300 daripada 872 permohonan surat hakmilik tanah telah kita luluskan pada tahun ini. Selebihnya 472 permohonan masih lagi dalam proses oleh pihak Jabatan Tanah dan Survei Sri Aman pada masa sekarang,” menurut beliau.
Beliau turut menambah bahawa sejumlah 77 orang penduduk dari 10 buah kawasan termasuk Klauh, Undup, Bijat, Skrang, Lesong, Bukit Besai, Lingga, Simanggang, Selanjan dan Marup menerima surat hakmilk tanah pada majlis ini.
Terdahulu Menteri Muda Perancangan dan Pengurusan Sumber, Haji Naroden bin Haji Majais telah menyempurnakan Majlis Penyampaian Cek Pampasan Dan Surat Hakmilik Tanah di Dewan Suarah Sri Aman yang bermula pada jam 10.30 pagi hari ini.
Hadir sama ialah Menteri Muda Kemajuan Tanah, Datuk Francis Harden Hollis, Ahli Parlimen Sri Aman, Masir Kujat, ADUN Lingga, Hajah Simoi Haji Peri, Timbalan Residen Sri Aman (Sosial), Felicia Tan dan Pegawai Daerah Sri Aman, Bujang Mudin.

2 comments:

Anonymous said...

Aku pan munyi ko nuan meh unggal, sigi ka manjung, tang meh aku enggai dikumbai orang anang guai manjong di pala wong enti pala bedau ulih.
Sigi amai ko jako sekeda orang ti di baca aku sebelah internet madah ka Iban balau agi merinsa. Enti pasal pemakai sigi enda alah kitai ari ai strap laban semua utai di tanam sigi tumbuh serta galak ba menua kitai dia
Ngarap jalai nya jampat meh awak ka tau muka mata serta ati kitai iban balau awak ka tau nitih ke singkang bansa orang. lelak amai ngena motto bot diatu. Nyau penat serta pedis punggung duduk be perau. Bala anak ngumba diri nyau madah ke diri jera serta takut leboh bepeda ka jago. Enti bisi jalai ila baka derut kereta kitai kin ila. Kami orang Enkranji unggal. Semina Indai, aki nin asal ari banting.

Anonymous said...

Aku pan pia unggal ingin ati ka manjung ninga rita menua kitai puak ke banting lingga nyau ke datai jalai. Ni enda baka derut kereta kitai ila nengah jalai alun nya ila, nadai ga agi ngining menua orang bukai. Arap ke jako perintah nya amai meh, Nya meh aku enggai manjung ba pala wong dulu enti pala bedau ulih. Amai lubah pemansang datai ba menua batang sungai Strap dia. Enti nunda ka menua kitai dia meh orang ke tau disebut kitai bangsa Iban ke terubah nemu reti surat.